Një studim i ri thotë se COVID-19 nuk është aq vdekjeprurës sa është menduar

Një ekip nga Universiteti Stanford analizoi manifestimin e virusit në Santa Clara, Kalifornia, dhe zbuloi se ka shumë më të infektuar sesa janë regjistruar të tillë, kështu që shkalla e vdekjes do të ishte shumë më e ulët sesa vlerësimet dramatike, që bëri që liderët botërorë të praktikojnë izolimet.

Bota është e mbyllur praktikisht. Premisa për mbajtjen e miliarda njerëzve në shtëpi ndalon përhapjen e një virusi, vdekshmëria e të cilit është midis 1% dhe 3%, sipas studimeve të Organizatës Botërore të Shëndetit.

Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, vendimi për të mbyllur gjithçka bazohej në modele që tregonin se pa mbyllje, 2 milionë amerikanë do të vdisnin, transmeton Telegrafi.

Disa ekspertë e kanë vënë në dyshim këtë supozim. Ata argumentojnë se rastet e njohura janë ndoshta vetëm një pjesë e vogël e numrit aktual të infeksioneve, dhe për këtë arsye shkalla e lartë e vdekshmërisë së rasteve mund të mos jetë e tillë. “Ne nuk e dimë se sa prej infeksioneve kanë shkuar pa u vënë re për shkak të mungesës së testimit, kufizimeve të testimit dhe një numri potencialisht të madh të sëmundjeve të vogla ose infeksioneve asimptomatike”, shpjegon Wall Street Journal.

Një ekip i Stanford studioi shfaqja e përgjithshme të një sëmundje brenda një popullate të caktuar në Santa Clara County, Kaliforni, më 3 dhe 4 prill. Qarku ka shtëpi për rreth dy milionë banorë dhe është qyteti i tretë më i madh në shtet dhe ka numrin më të madh të njohur të rasteve në Kaliforninë Veriore.

Studiuesit zbuluan se shkalla e infeksioneve ishte vërtet mbi 1.000 raste pozitive të njohura në qark në kohën e studimit. Rezultatet paraprake vlerësojnë se midis 2.5% dhe 4.2% të banorëve të qarkut kanë antitrupa ndaj virusit. Kjo përkthehet në 48,000 deri 81,000 të infektuar dhe jo mbi 1.000 sa është raportuar dhe kjo është 50 deri 85 herë më shumë se numri i rasteve të njohura.

Përqindje të ngjashme të infeksioneve të rasteve tani janë zbuluar në të gjithë botën, në Itali, Islandë, Gjermani, Danimarkë, e shumë vende tjera. /Telegrafi/

SHARE